Четвер, 18.04.2024, 05:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Жовтень » 3 » Відзначення всеукраїнського дня шкільного бібліотекаря
10:35
Відзначення всеукраїнського дня шкільного бібліотекаря
30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотекаря  в  рамках  якого  стало доброю традицією щорічне відзначення цього свята шкільними бібліотекарями екскурсійними поїздками до духовних скарбниць українського народу. 

Цьогорічний шлях проліг до містечка Бережани Тернопільської області. Екскурсійний день розпочався з відвідування  державного історико-архітектурного заповідника "Стара фортеця", яка була заснована в 1534 році родиною Синявських і проіснувала у володіннях 4 родів Австроугорщини до 1934 року. Цікаву й змістовну екскурсію по фортеці нам провела учений секретар цього заповідника пані Волинець Надія, за що їй щира дяка.

Продовженням знайомства з містечком пролягло через центр міста до міської ратуші, в якій розміщені музеї Богдана Лепкого, Бережанський музей книги та музей Переслідування релігії. Ознайомила з експозицією музею Б.Лепкого екскурсовод пані Ухман Ірина Василівна. Музей складається з 5-ти залів, засновником якого  був внучатий племінник   письменника та художника  Богдана  Лепкого  д-р Роман Смик. Неоціненноими скарбами є його експонати, особливо прижиттєві раритетні видання творів письменника. На сьогодні загальний музейний фонд нараховує більше 3 тисяч предметів: з них 236 - рікісна книга (прижиттєві видання).
 
Після двохгодинної екскурсії ми відвідали Бережанський музей книги, який був заснований в 1984 році на кошти Всесоюзного Товариства книголюбів, як Міжобласний методичний центр по пропаганді  книги.В музейній експозиції знаходяться факсимільні видання "Ізборника Святослава" 1073 року та інші рідкісні видання.
Цей музей є осередком духовного відродження української мови та української книги через її пропаганду серед молоді. Цікаву  екскурсію провела  пані Мазурак Ярослава Іванівна.В музеї переслідування релігії ми ознайомились із історією релігії на Західній Україні, її переслідуванням та відродженням.

Завершився екскурсійний день відвідуванням закладу харчуванння "Стара фортеця" (власник Сергій Біленький), де ми посмакували смачними стравами української кухні.

Висловлюєм щиру подяку завідуючій районним відділом освіти,  молоді  та  спорту  Павлишиній Світлані Андріївні, та голові райкому профспілки Мельничуку Василю Миколайовичу  за  надану  спонсорську  допомогу.Лихва Алла Володимирівна - методист відділу освіти, молоді  та  спорту
Переглядів: 858 | Додав: chemvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]